Ede-West Nieuws - Nieuwsbrief viewer
Wordt de nieuwsbrief niet goed weergegeven? Bekijk de online versie



Editie 2014 nr 01
-


Agenda
Ede - Woensdag 22 januari start het in buurthuis de Meerpaal een hout- en crea-atelier.
In een groep van maximaal 8 kinderen wordt er op verschillende manieren met hout geknutseld.
EDE - De Zwolse tributeband Her Majesty, met onder anderen Bertolf, brengt vrijdag 24 januari een verbluffende goede tribute aan The Beatles in Cultura.
Als jochie al had Jan Rot een fascinatie voor nummer 1-hits. Op zijn eigen vrolijke wijze vertelt de lange zanger er de verhalen bij, en probeert het geheim van al die toppers te doorgronden.Als jochie al had Jan Rot een fascinatie voor nummer 1-hits.
EDE - Op de schaatsbaan bij CineMec aan de Laan der Verenigde Naties staan de komende weken veel schaatsspecials gepland.
Op van 18 januari tot 15 maart 2014 is er weer een nieuwe tentoonstelling in Galerie Zuid: "Vogels in de kunst".
Kamerkoor Musica Vocale o.l.v. Rob Vermeulen treedt vrijdag 24 januari op in de Edesche Concertzaal.
Wouter Hamel en zijn band trappen 2014 af met een fonkelnieuwe tournee.De allure van Wouter Hamels muziek kent geen grenzen. Geen Duitse, geen Engelse, geen Franse, Japanse, Spaanse of Zuid-Koreaanse. Zijn visum als singer-songwriter lijkt maar niet te verstrijken.
EDE - Het Theologencafé blikt op woensdagmorgen 22 januari terug op de tentoonstelling van de Dode zee rollen.
Ede - Op donderdag 23 januari is er in Sporthal de Peppel een workshop rolstoelbadminton tussen 19:00 en 21:30. Deze staat onder begeleiding van Ilse van de Burgwal, Europees- en oud wereldkampioene rolstoelbadminton.
EDE - In Poppentheater de Toverbezem is zaterdag 18 januari de nieuwe voorstelling Koning Winter viert een feestje te zien. voorstellingen zijn op 18, 22, 25, 26 en 29 januari, 1, 5, 8, 12 februari en in de voorjaarsvakantie op zon 16, 19 (10.30 en 14.30 uur), 20, 21, 22 en zon 23 februari van 14.30 tot 16.00 uur
Op maandag 20 januari aanstaande start een Alpha-cursus. Deze cursus biedt een eigentijdse en laagdrempelige manier om kennis te maken met het christelijk geloof. De cursus duurt in totaal 10 weken.
LUNTEREN - Wilt u meer weten over de mogelijkheden van homeopathie voor uw kind? Kom dan op maandag 27 januari naar het Gezondheidscentrum, Barneveldseweg 11.
Op 31 januari komt het Nederlands Kamerkoor en het Storioni Trio naar Ede met een programma over de Liefde.
Van 11 januari tot en met 22 februari exposeert Cultura Galerie werk van Louise te Poele. In de expositie Banquet Still Life toont zij foto's die doen denken aan stillevens uit de 17e eeuw.
Ede-West Nieuws wordt vanuit Ede-West.nl en diverse andere bronnen samengesteld voor bewoners en geïnteresseerden in Ede-West. U kunt ook zelf een bijdrage leveren door uw bericht te plaatsen op Ede-West.nl of te mailen aan de redactie.
Nieuws van Ede-West
Na de vele inbraken de afgelopen maanden in de Indische buurt hebben  bedacht ik dat een buurtpreventie team de vele inbraken in combinatie met de whatsapp groep zouden kunnen doen terug dringen en weg houden. Gezien ik nog niet een bewoner ben(zal zeer snel wel zo zijn) in de indische buurt zocht ik naar iemand die dat wel was en heb daarbij dhr van den Ham gevonden.
Ons doel is de criminaliteit in de vorm van inbraken te doen terug dringen danwel compleet uit te bannen en daarnaast een sociaal aspect te worden in de wijk.
Van 25 januari tot en met 9 februari is in huis Kernhem een fraaie expositie Glas-in-lood te bewonderen van Freeke en Wim Nijman. Freeke Nijman maakt raam decoraties in glas-in-lood. Gewerkt wordt onder andere met agaatsteen, bergkristal en onyx. Ook maakt zij glasschalen wand- en tuinobjecten volgens de techniek van het fusen. Wim Nijman maakt glas-in-lood in opdracht, voor toepassingen in huis. Op zaterdag 1 februari en zondag 2 februari kunt u Wim aan het werk zien.
EDE - De evangelische gemeente 'Adelaarsnest' heeft de naam veranderd in House Of Praise Ede, oftewel Hope. Tegelijk verhuist de kerk haar bijeenkomsten van het Soma-gebouw aan de Kerkweg naar het zal
Het mozaiekproject begint nu duidelijk vorm te krijgen. De eerste mozaiektegel is inmiddels klaar en aan de andere tegels wordt hard gewerkt. De volgende bijeenkomst is op maandag 20 januari om 19.00u in het Eigen Gebouw op Bettekamp 29. Als mee wilt doen ben je van harte welkom.
Het Toon Hermans Huis Ede organiseert dinsdag 11 februari aanstaande weer een creatieve workshop. Er wordt een voederkrans gemaakt voor de vogels.
Ter gelegenheid van Wereldkankerdag organiseert het Toon Hermans Huis Ede zaterdag 1 februari een open dag van 10.00 tot 16.00 uur.Wij laten u deze open dag graag kennis maken met ons inloophuis voor mensen die geraakt worden door kanker. U maakt kennis met onze vrijwilligers en in diverse stands krijgt u inzicht in onze werkzaamheden en ons activiteitenprogramma.
Het Toon Hermans Huis Ede, Telefoonweg 124b, start woensdag 22 januari weer met een uit 8 lessen bestaande yogacursus.
Ede en omgeving
EDE - Het bestuur van de Turkse moskee in Ede wil, anders dan eerder gepland, geen geluidsinstallatie aanbrengen op de minaret van de nieuw te bouwen moskee aan de Verlengde Blokkenweg.
Het project De Voortuin zal op 22 februari (mits vorstvrij) feestelijk van start gaan met het planten van de eerste fruitboom. De Voortuin is een idee van een aantal bewoners van de Jonker Sloetlaan in Bennekom. Zij kunnen dankzij steun van de Gemeente Ede, de Stichting Idee in Uitvoering en het Oranjefonds aan de slag met de inrichting van hun gemeenschappelijk tuin.
EDE - In de Edese wijk Rietkampen is het aantal inbraken fors gedaald sinds daar WhatsApp-groepen worden ingezet om verdachte situaties te signaleren. Afgelopen zomer daalde het aantal inbraken met 70 procent, zo meldt één van de wijkagenten. Ook in andere wijken en steden wordt het idee uit Ede overgenomen.Eerst 112, dan WhatsAppInmiddels hebben meer dan 600 bewoners van Rietkampen zich aangemeld voor de berichtengroep op hun mobiele telefoon.
Stichting Het Luntersche Buurtbosch en de gemeente Ede zetten de samenwerking bij het beheer van Het Luntersche Buurtbosch voort. Het Luntersche Buurtbosch heeft grote natuurlijke en cultuurhistorische waarde. Door samen te werken in het beheer blijven deze waarden ook in de toekomst gewaarborgd. De stichting is als eigenaar verantwoordelijk voor het beheer en het in stand houden van het bos.
EDE - Het netwerk 'Dien je Stad' werd in december winnaar van de 'Meer dan handen' vrijwilligersprijs van 2013. De ideële Edese organisatie bestaat in 2014 vijf jaar. In de afgelopen vier jaar hebben
'De schoen: van noodzaak tot design', het verhaal van ons schoeisel, is de titel van de expositie die momenteel in Museum Oud-Lunteren te zien is. 'Missie Berlijn' is de titel van het laatste boek van George Knottnerus uit Ede. Deze roman gaat over het leven van Marinus van der Lubbe, die in 1933 de Reichstag in Berlijn in brand stak. Beide onderwerpen komen aan bod in de komende uitzending van Mooi Zo. Te zien vanaf maandag 20 januari, ieder uur tussen 19 en 9 uu bij EDE TV.
EDE - De overhaaste uitvoering van de Haagse plannen om participatie, jeugdzorg en ouderenzorg naar de gemeenten te schuiven leidt tot grote risico’s.
EDE - De grootste vrijwilligersactie van Nederland, NLdoet, vindt dit jaar op 21 en 22 maart plaats. Duizenden organisaties en vrijwilligers zullen zich inzetten voor allerlei soorten klussen door het
EDE - De Run for Kika keert vermoedelijk niet terug in Ede.
EDE - ,,Ik ben begonnen, ik vind het zo leuk en het liep zo soepel. Van lieverlee ontstond het idee om het te af te gaan maken en een eigen praktijk te gaan starten.” Woorden van Jolanda Kuipers over
EDE - Opella Maatschappelijke dienstverlening gaat in de gemeente Ede nog meer de wijk in. Daarnaast is de dienstverlening uitgebreid naar de gemeente Wageningen. De wijklocaties in Ede blijven bestaan, maar bieden geen inloopspreekuren meer. Gesprekken met klanten worden bij voorkeur aan hun eigen ‘keukentafel’ gevoerd.
Vanaf 20 januari 2014 worden er geen vingerafdrukken meer opgenomen bij een Nederlandse identiteitskaart. Bij de aanvraag van een paspoort worden nog maar twee vingerafdrukken opgenomen in plaats van vier.
Vanaf zondag 9 maart 2014 hebben paspoorten en identiteitskaarten voor volwassenen een geldigheidsduur van tien jaar. Op dit moment zijn paspoorten en identiteitskaarten vijf jaar geldig.
EDE - In de Edese wijk Maandereng zijn in de nacht van zaterdag op zondag diverse muren beklad met leuzen. Die zijn gericht tegen het buurtpreventieteam dat sinds vorig jaar in de wijk actief is. Op zeker drie plekken in Maandereng zijn leuzen aangebracht met teksten als: 'buurtwacht, zo begon de NSB ook, opgerot.' Wie er achter de bekladdingen zit, is niet duidelijk.
Met een bijenstal, insectenhotel, schooltuinen en fruitbomen is tuinenpark De Koekelt een multifunctioneel tuinencomplex in Veldhuizen. Dit ziet ook de jury van de Gelderse Prijs voor Ruimtelijke Kwaliteit waar De Koekelt voor genomineerd is. De provincie reikt deze prijs begin maart voor de vijfde keer uit. Stemmen kan vanaf donderdag 16 januari tot donderdag 27 februari via www.gelderland.nl/Gelderseprijs.
EDE - Een vierde kliko voor huishoudens in de gemeente Ede voor de inzameling van plastic, blik en sappakken staat er nog lang niet. Veel politieke fracties bleken donderdagavond sceptisch over het pl
EDE - De schade door de jaarwisseling was in de gemeente Ede bijna 10.000 euro minder dan in 2012/2013. Met 18.200 euro was de schade zelfs de laagste in vijf jaar.
Overig nieuws
In 100 jaar tijd is mode een heel eind gekomen. Een cool overzichtje van stijlen, trends en dans.
WAGENINGEN - Diverse voedingsgewassen groeien redelijk op Marsgrond. Dat blijkt uit recente experimenten van onderzoekers van Alterra Wageningen UR.
Nu staat FlabberHQ in Amsterdam, dus we zijn wellicht wat bevooroordeeld, maar desalniettemin is dit een hele fraaie timelapse van 020. Geschoten in de afgelopen dagen tijdens het Licht Festival.
De redactie is in handen van Bert Alkemade. Inhoudelijke bijdragen zijn van harte welkom. Het doorsturen van dit nieuws naar andere geïnteresseerden stellen wij zeer op prijs. Via deze link kunt u zich abonneren op deze nieuwsbrief. U kunt zich afmelden via de link onderaan deze nieuwsbrief.

Deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? U kunt zich afmelden door hier te klikken.